Ik wilde dat ik je een wondermiddel tegen vuurwerkangst kon geven. Maar helaas….. De hond (of kat of paard) helpen bij vuurwerkangst kent vele aspecten. Ik zet er een paar voor je op een rij. Wellicht ook een aantal waar je nog niet over na hebt gedacht.

Vuurwerkangst is heel vervelend. Want het knallen begint vaak al ver voor oud op nieuw. Wat mij betreft zou er sowieso een algeheel verbod op vuurwerk moeten komen, maar helaas is dat (nog) niet het geval.

Wat kun je doen?
Je mag je dier troosten: overdrijf alleen niet door maar te zeggen hoe erg het allemaal is. Maar gedraag je als stabiele factor in de ‘roedel’ die uitstraalt dat je ervoor zorgt dat de hond veilig is. Als de hond steun zoekt: geeft de hond steun! Laat hem bijvoorbeeld lekker tegen je aan liggen als hij dat wil.
Let op dat je irritatie over het vuurwerk dat steeds wordt afgestoken niet laat blijken aan de hond. Word niet boos op de vuurwerkafstekers. Een dier snapt niet op wie je boos bent en wordt alleen nog maar onzekerder.
Laat je hond of kat niet alleen!
Houd katten binnen!
Laat het dier een plek zoeken die veilig voelt. Soms is dat op een plek die jij niet zo graag wilt, maar laat het voor deze dagen gewoon zo.
Laat je hond (zeker op 31 december) niet uit in het dorp of stad waar je woont, maar ga, als dat mogelijk is, met je hond naar een rustige plek, waar zeker geen vuurwerk wordt afgestoken. Als die mogelijkheid er niet is, zoek dan de meest rustige uren op om je hond uit te laten. Kijk of je de hond zoveel mogelijk kunt laten snuffelen. Zorg dat je hond niet kan ontsnappen, ook niet als er paniek is! En geloof me: in paniek kan een hond bijna uit elke ‘gewone’ halsband of tuig.
Het werkt niet om de hond juist aan veel vuurwerk bloot te stellen. Dus ga niet, ik herhaal, ga NIET met een bange hond het vuurwerk opzoeken omdat je denkt dat hij daarmee wel van de angst af komt. Je hebt geen enkele controle over wat er op straat gebeurt, dus je kunt daarmee je dier juist nog veel angstiger maken.
Zorg dat het dier zo min mogelijk mee krijgt van het vuurwerk: dus blokker zoveel mogelijk het geluid en licht van het vuurwerk. Zet de tv aan of zet een muziekje op en doe de gordijnen dicht.
Op sommige plekken is het vuurwerk zo heftig en zwaar, dat het lastig is om er aan te ontsnappen. Kijk dan of je bij familie of vrienden terecht kunt waar het minder erg is of huur een huisje op een rustige plek. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit moet, maar het is dan even niet anders.

Hulpmiddelen?
Er zijn steeds meer hulpmiddelen op de markt. Het is echt per hond kijken of er iets tussen zit dat werkt. Er zijn bijvoorbeeld een soort shawls die je om de oren kunt doen: volgens mij zijn ze vooral te koop onder de naam ‘ear-buddy’. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook een oude sok (teenstuk eraf knippen) gebruiken. Let op dat het niet te strak om de oren zit!!! Houd steeds in de gaten hoe comfortabel een hond nog is met het hulpmiddel!

Supplementen?
Ook hier geldt dat er vele supplementen of kruiden op de markt zijn die kunnen helpen bij onrust:
Denk aan: Rescue Druppels van Bach Bloesem, een standaard combinatie van Bach Bloesem of een mix afgestemd op jouw hond.
Etherische oliën/aromatherapie kunnen ook heel helpend zijn (liefst weken voorafgaand aan het vuurwerk mee beginnen). Maak je in huis graag gebruik van diffusers of aromabranders (verdampers), zorg dan dat een dier er altijd van weg kan (in een andere kamer kan gaan liggen). Met katten is daarbij extra voorzichtigheid geboden, omdat zijn de aroma’s in het lichaam minder goed kunnen afbreken en daar ziek van kunnen worden.
Er zijn ook goede ervaringen met het gebruik van kruiden (fytotherapie): denk bijvoorbeeld aan Relax Compositum van de Groene Os.

Medicatie?
Ik ben er geen voorstander van, maar als je kalmeringsmedicatie bij de dierenarts haalt, weet dan wat je geeft. Weet wat bijwerkingen kunnen zijn. Google even op het middel en besluit aan de hand van de informatie of je het middel wilt geven. Geef nooit meer dan wordt voorgeschreven! En laat een dier dat je medicatie toedient om te kalmeren nooit alleen!

Angst door verkeerde ‘leefstijl’
En dan nog iets belangrijks. Eigenlijk had ik hier mee moeten beginnen, want dat is mijn ‘stokpaardje’: Angst kan voortkomen uit een trauma (verkeerde ervaring met vuurwerk) maar ook door een verkeerde ‘leefstijl’ en daarmee bedoel ik vooral de factoren: voeding, beweging, stress. Als jouw lichaam en geest (of dat van je dier) alles krijgt wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren, je stress beter kunt laten afvloeien, ben je veerkrachtiger en beter in staat om om te kunnen gaan met de omstandigheden die op je pad komen; dus ook vuurwerk. Leefstijl wordt dan Leefkracht!
Gedragstherapie bij angst heeft vaak alleen zin als voldaan is aan bovenstaande.

Angst voor vuurwerk is eigenlijk heel normaal
Ook goed om te beseffen: Angst voor vuurwerk is heel reëel. Het is geen probleemgedrag, want natuurlijk moet je als dier eigenlijk bang zijn voor dergelijke geluiden of licht. Wat je wilt is dat je dier beter met de angst kan omgaan en niet in volledige paniek raakt.

Ik wens iedereen, alle dieren en mensen, een mooie, stressloze, jaarwisseling toe!

Marjon Minten
Bron Dierwaardig Marjon Minten