Een mooie zonnige dag begeleidde de aspirant-keurmeesters, die een lang opleidingstraject t.b.v. Saarlooswolfhond rasexamen compact-volledig achter de rug hebben en heel graag examen wilden doen om ons mooie unieke ras te mogen keuren.

In 2021 is het opleidingstraject t.b.v. Saarlooswolfhond rasexamen compact-volledig begonnen, onder leiding van de keurmeesters Jan Ebels en Nadjia Timmermans-Kadenko met 11 kandidaten. Uiteindelijk hebben er negen kandidaten het opleidingstraject t.b.v. Saarlooswolfhond rasexamen compact-volledig met goed verloop doorlopen, vier kandidaten hebben op deze zonnige dag examen gedaan, waarvan er in totaal drie zijn geslaagd. Een prima score, hoewel we stilletjes hoopten dat alle kandidaten zouden slagen, maar dat is natuurlijk een utopie.

Blije gezichten en teleurstelling wisselden elkaar af. Wel willen voor de kandidaat, die het niet heeft gehaald gaan kijken op welke wijze zij opnieuw examen kan doen, of dit mogelijk is in het najaar wanneer de overige vier kandidaten de mogelijkheid wordt geboden om op te gaan zullen we moeten bekijken en mee in overleg met de Raad van Beheer de organisator van de rasexamens is.

De Saarloooswolfhond is een moeilijk ras om te keuren. De rasstandaard moet de leidraad zijn, maar dat valt niet altijd mee. Je moet behoorlijk thuis zijn in ons unieke ras om een goed keurverslag over een Saarlooswolfhond te kunnen schrijven.

Nu volgt voor degenen die zijn geslaagd de praktijk. Het is net zoals bij vele beroepen, dat je het werk in de praktijk moet leren. Zo is het ook met een keurmeester die voor het eerst op een grote show staat. In het begin zullen we wat clementie met hen moeten betrachten. Je moet er, zoals onze voorzitter opmerkte, oog en feeling voor hebben. Het is niet aan te leren, nee het is een gave. Als vereniging zullen we de keurmeesters ten aller tijden steunen en hun nog openstaande vragen blijven beantwoorden. Dit geld natuurlijk ook voor het eenentwintig telende korps keurmeesters die de Saarlooswolfhond telt.

De drie geslaagde aspirant-keurmeester die we aan het lijstje raskeurmeester kunnen toevoegen zijn:

  • mw M. (Marjolein) Flobbe
  • mw W. (Wendy) Koot-Oosten
  • mw drs. W.J. (Wilma) Roem