Rasstandaard

De vrij algemene eerste standaard werd door Frits Pielanen uitgewerkt tot de huidige, ons bekende rasstandaard (FCI 311). Deze rasstandaard is een pareltje van kynologisch inzicht waarin type, harmonie, soundness en efficiënte energie-zuinige bewegingen en temperament optimaal omschreven werden. Het is deze rasstandaard die we u hier vol in de kijker willen zetten.

We doen dit niet alleen maar omdat we graag mooie Saarlooswolfhonden zien, maar ook omdat we merken dat de rastypische verschijningsvorm van de Saarlooswolfhond meer en meer onder druk komt te staan. Steeds meer worden we immers, in binnen- en buitenland, geconfronteerd met afwijkende verschijningsvormen. Wanneer we de geschiedenis en de actuele situatie van de fokkerij van de Saarlooswolfhond bekijken is dit op zich niet verwonderlijk en ook te verwachten. Maar als rasvereniging maken we ons wel zorgen over het gebrek aan kennis bij liefhebbers, eigenaars en nationale en internationale keurmeesters van de correcte verschijningsvorm zoals beschreven in de rasstandaard.

De rasstandaard zetten we voluit in de picture door middel van een uiteenzetting op de volgende pagina's. De Saarlooswolfhond is immers niet zo maar een of ander wolfachtig ogend hondenras met een wat terughoudende en eigenzinnige aard. Neen, de Saarlooswolfhond is een hond die moet voldoen aan de standaard zoals erkend binnen de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland en The Fédération Cynologique Internationale (FCI). Fokkers en fokverenigingen moeten de standaard als uitgangspunt en streefdoel nemen, ongeacht de wijze, inzichten of de methodieken die ze hanteren om tot een volgende generatie Saarlooswolfhonden te komen. Keurmeesters moeten hun uiterste best doen om de standaard tot in de fijnste onderdelen van dit ras goed te begrijpen, zodat ze op een gedegen wijze hun oordeel kunnen vellen.
Dat er naast de rasstandaard en het uiterlijk van dit ras nog andere wezenlijke facetten de fokkerij bepalen staat natuurlijk buiten kijf. Gezondheid, verwantschap, gedrag en persoonlijkheid zijn zeer belangrijke selectiecriteria. Toch moeten we er over blijven waken dat we hoe dan ook een Saarlooswolfhond blijven fokken die deze naam waardig is.

 rasstandaard Saarlooswolfhond (© Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden). Nederlands, English, Français en Deutsch.

 FCI standard English

Saarlooswolfhonden

De Saarlooswolfhond is een uniek ras. Om dit unieke ras in stand te houden is het van het allergrootste belang dat het ras gezond, raszuiver en rastypisch blijft.

Ontdek de vereniging...

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief ontvangen van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden? Meld u zich dan aan.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga naar boven